Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Samen bewegen
Uit onderzoeken blijkt dat bewegen goed is voor ouderen. Regelmatige lichamelijke activiteit kan de gevolgen van het verouderingsproces vertragen en vitaliteit stimuleren van ouderen in zorginstellingen.

Bewegen is onderdeel geworden van het project dementiezorg. Je kunt de dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren. Doordat de mensen met dementie zich beter voelen, wordt de zorg voor hen ook leuker om te doen. We verwachten daarbij ook een positieve invloed op het dag-nachtritme van onze bewoners. Als mensen beter gaan eten en hun conditie verbetert, worden ze actiever.

Vormen van beweging
Er zijn verschillende vormen van bewegen. Je heb therapeutisch bewegen onder leiding van een fysiotherapeut en ergotherapeut. Je kunt functioneel bewegen zoals in het dagelijks leven. Daarnaast is er recreatief bewegen. Juist het functionele en recreatieve bewegen willen we stimuleren. Simpel is hierbij het sleutelwoord.

Denk klein
Bewegen hoeft niet iets groots te zijn. Je kunt het al vinden in kleine dingen. Denk aan het schillen van fruit, het dekken van de tafel, een stukje lopen, boodschappen doen, sport en spel. Maar ook wassen, aankleden en haren kammen horen erbij.
Kijk wat de bewoner kan en laat hem dit ook zelf doen. Ook mantelzorgers worden hierbij betrokken. We willen hen helpen door de mogelijkheden van beweging te laten zien en nieuwe ideeën aanreiken.

Wat biedt SZR om bewegen mogelijk te maken?Wat hebben wij voor onze bewoners met dementie? Hieronder een aantal voorbeelden:
- Locaties Ravestein en Vrijthof hebben belevingstuinen.
- Op de afdelingen zijn beweegmanden aanwezig (o.a. ballen, kegels, pittenzakken en kaartjes met beweegideeën. Zowel medewerkers, vrijwilligers als mantelzorgers kunnen hier gebruik van maken.
- De leefcirkel op Ravestein. Onze bewoners met dementie kunnen veilig wandelen door het gebouw.
- Fietslabyrint op Ravestein waarbij de bewoners virtueel o.a. een rondje Betuwe kunnen fietsen.
- Duofiets op Ravestein en Vrijthof. Een fiets voor twee personen waarbij een mantelzorger/familielid met hun naaste buiten een rondje kan fietsen.
- Peuters op bezoek.
- Muziek en Zang.
- En dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen, koken etc.

“Mensen willen graag sporten en actief bezig zijn, ook als ze in een zorgcentrum wonen.”

Annette van Zoelen teamleider activiteitenbegeleiding Vrijthof
Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt