Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Proeftuin hygiëne, infectiepreventie en Antibiotic Stewardship

Antibioticaresistentie is een wereldwijde zorg. In de toekomst zullen er steeds vaker mensen zijn met een infectie, die niet goed meer te behandelen is met antibiotica. In de internationale literatuur blijkt dat resistentie veel voorkomt bij mensen die verblijven in verpleeghuizen. En dat er in verpleeghuizen ook veel antibiotica worden voorgeschreven. De kans op resistentie bij deze groep is groter.

Voorkom verspreiding
In verpleeghuizen hebben bewoners intensief contact met medewerkers. Bijvoorbeeld tijdens het wassen, aankleden of eten. Dit vergroot de kans op het verspreiden van resistente bacteriën tussen de bewoners. Daarnaast zijn bewoners in verpleeghuizen kwetsbaarder voor infecties en zijn de gevolgen ernstiger als ze een infectie moeten doorstaan. Daarom is het belangrijk dat we er voor zorgen dat ziekteverwekkers zich niet kunnen verspreiden. En dat infecties optimaal behandeld worden. Dit houdt ook in dat er geen antibiotica worden gegeven als het niet nodig is.

SZR denkt mee aan richtlijnontwikkeling
SZR is zich bewust van de noodzaak om infecties te voorkomen en om ze behandelbaar te houden in de toekomst. Daarom vervult SZR de rol van voorloper bij de het ontwikkelen en implementeren van alle grote richtlijnen op dit gebied. In 2015 startte SZR met een project over dit onderwerp. Jobje Haaijman, specialist ouderengeneeskunde, is projectleider. Zij is de inhoudsdeskundige van SZR op het gebied van hygiëne en infectieziektenbeleid. Het project bevat de volgende onderdelen:
- Antibiotic Stewardship
-
Hygiëne actieplan

 Jobje Haaijman, specialist ouderengeneeskunde SZR
projectleider project Thipas

 proeftuin.png

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt