Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Onderzoek naar nieuwe behandelaanpak voor ouderen

Maandag 5 november

Jeffrey van Cuijlenburg en Ilse Wassenberg fysiotherapeuten van SZR, doen mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar de nieuwe fysiotherapeutische behandelaanpak Coach2Move bij thuiswonende ouderen. Aan het onderzoek doen 16 fysiotherapiepraktijken in Nederland mee. Het Radboudumc begeleidt het onderzoek en verzamelt en analyseert de resultaten. Wilt u meer weten over het onderzoek en waarom onze fysiotherapeuten meedoen? Lees meer

Wat is Coach2Move?
De behandelaanpak van Coach2Move zorgt ervoor dat kwetsbare thuiswonende ouderen meer lichamelijk actief worden. En dat zij minder kwetsbaar zijn dan met reguliere fysiotherapie. Met Coach2Move worden de functionele belemmeringen om lichamelijk weer actief te worden getraind. En er worden gedragsbeïnvloedende technieken gebruikt om  zelfredzaamheid te bevorderen bij het vergroten van de lichamelijke activiteit. De omgeving wordt hierbij gebruikt om het proces te ondersteunen en te faciliteren. Uit een eerste studie bleek dat deze behandelaanpak uiteindelijk ook goedkoper is. Dit komt omdat de ouderen minder gebruik hoeven te maken van duurdere zorg, zoals ziekenhuisbezoeken. In deze video wordt de behandelaanpak Coach2Move uitgelegd.

Waarom doen fysiotherapeuten van SZR mee aan het onderzoek?
“Wij zijn erg blij dat we mogen meedoen aan het onderzoek van Coach2Move” vertelt Ilse Wassenberg, geriatrie fysiotherapeut bij SZR. “Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het verbeteren en onderhouden van het fysiek functioneren van ouderen. En bij hun kwaliteit van leven. Ouderen hebben vaak te maken met complexe en meervoudige problemen waardoor de richtlijnen die ziektespecifiek zijn niet altijd zijn toe te passen. Als (geriatrie) fysiotherapeuten zoeken wij altijd naar de beste behandeling voor de cliënt. De aanpak van Coach2Move past goed bij de manier waarop wij als geriatriefysiotherapeuten zijn opgeleid om naar cliënten en hun problematiek te kijken. Wij vinden het een waardevolle aanvulling op onze behandeltechnieken.”

Hoe ziet het onderzoek eruit?
Het onderzoek richt zich op zelfstandig thuiswonende ouderen van 70 jaar en ouder met een verwijzing naar de fysiotherapeut. De onderzoekers willen te weten te komen hoe Coach2Move het beste in de praktijk kan worden toegepast en geïmplementeerd. Onderzoekers van het Radboudumc vergelijken de resultaten van de huidige behandelaanpak met de nieuwe behandelaanpak Coach2Move. Zij testen de cliënten op lichamelijke activiteiten, mobiliteit, kwaliteit van leven, zorggebruik en mate van kwetsbaarheid. Dit gebeurt voordat de behandeling start en na 3, 6 en 12 maanden. In de afgelopen vijf maanden zijn cliënten van Jeffrey van Cuijlenburg en Ilse Wassenberg opgenomen in het onderzoek. Van deze cliënten worden de resultaten van de huidige behandelaanpak onderzocht. In november gaan Jeffrey van Cuijlenburg en Ilse Wassenberg een tweedaagse scholing van Coach2Move volgen. De nieuwe cliënten die meedoen aan het onderzoek krijgen van de therapeuten een behandeling volgens de Coach2Move aanpak. De resultaten van deze aanpak worden ook onderzocht.

Coach2Move
Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt