Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Dwalende geesten – beeld van Heleen Wilke in Westerhof

Vrijdag 12 juni

Je moeder raakt verward, vergeet woorden, zinnen. Ze kan steeds minder goed voor zichzelf zorgen. Het blijkt dementie te zijn. Een verdrietige periode volgt,  voor de dementerende, maar ook voor de naasten.

Heleen Wilke, beeldend kunstenaar (Tiel), maakte dit mee met haar moeder. Haar moeder woont inmiddels in Westerhof, een woonomgeving voor mensen met dementie in De Vier Gravinnen in Tiel. In deze moeilijke periode maakte Heleen schilderijen en tekeningen van dementerende mensen. Zij noemt deze serie: ‘Blikken'. Ze heeft ook een object gemaakt en daar zinnen aan gehangen die zij haar moeder hoorde zeggen. Bijvoorbeeld: ‘kind hoe wist je dat ik hier was?’

Naar aanleiding van deze expositie heeft Heleen een beeld gemaakt speciaal voor Westerhof, Heleen: “Het is een oudere vrouw in nachthemd met hele dunne benen, die haar al dan niet op de been houden. Aan deze vrouw kunnen stroken met teksten gehangen worden, teksten met gevoelens, gedachten, uitspraken van bewoners van Westerhof. Dementerenden zijn vaak verward, maar meestal zit er nog wel taal. Ze zeggen soms de prachtigste dingen. Niet alleen familieleden, ook verzorgenden kunnen er hun gedachten kwijt.” Heleen merkte dat kinderen van nieuwe bewoners van Westerhof de opname van hun vader of moeder confronterend vinden.” Met dit beeld  hebben ze iets herkenbaars”, aldus Heleen. “Met de zinnen die ze eraan hangen kunnen ze het een plaats geven. Gevoelens en gedachten met elkaar delen geeft herkenbaarheid en steun”.

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt