Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Beleefplekken voor bewoners met dementie

Dinsdag 14 januari

Een keukenhoek, een babyhoek, rommelmandjes, oude schilderijen. Het geeft de bewoners rust en herkenning. Op diverse locaties van SZR vind je beleefplekken. Zo ook op de Horst. Diana de Jong en Conny Dekker, EVV’ ers op de Horst (locatie Ravestein) vertellen erover.

 “Voor onze eindopdracht van de opleiding GVP (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie) moesten we een onderwerp kiezen. Tijdens de opleiding leerden we dat omgevingszorg voor mensen met dementie erg belangrijk is. Met omgevingszorg wordt bedoeld dat de omgeving van mensen met dementie wordt aangepast, zodat deze herkenbaar en voorspelbaar is. En daardoor minder stress veroorzaakt. We vonden dat dit op de Horst beter kon. Bewoners voelen zich veilig in de huiskamers, maar niet op de gangen. Die leken meer op ziekenhuisgangen. Bewoners lopen rond, gaan op zoek, maar vinden niets. Daardoor blijven ze zoeken en dat geeft onrust.

Het idee van de beleefplekken
Hier lag een echte uitdaging. Hoe kunnen wij zorgen dat onze bewoners zich veilig voelen op de gangen, dat ze niet blijven zoeken en dat ze meer rust vinden. Wij ontdekten de ‘beleefplekken’. Herkenbare plekken voor de bewoners.

Op zoek naar oude spullen
Eerst moesten we op zoek naar spullen van vroeger om de beleefplekken in te richten. Want die zijn voor onze bewoners herkenbaar. We struinden kringloopwinkels af en vroegen familie om hulp. We kregen zoveel leuke materialen: van oude koffers tot poppen en keukengerei. Het inrichten van de plekken was nog een hele klus. Gelukkig heeft een aantal bewoners meegeholpen met onder andere schilderijen ophangen en kralen rijgen.

En dan het resultaat!
Bewoners vinden het geweldig. Ze lopen nu door de gangen, gaan op zoek en vinden van alles. Dat geeft rust. Zo is er een bewoner die graag spullen in zijn zakken stopt. We hebben nu twee mandjes met allerlei spulletjes op de gang hangen. Genoeg om zijn zakken mee te vullen. De bewoner blij en medewerkers blij. Want deze bewoner pakt nu geen spullen meer van andere bewoners. De poppen zijn ook een succes. Soms puilen de rollators uit van de poppen. Niet alleen de bewoner, maar ook de familie is blij. Samen met hun familielid lopen ze door de gangen om herinneringen op te halen. Dit leidt tot mooie gesprekken. De belevingsplekken worden goed bezocht en het heeft echt effect. Er heerst meer rust op de afdeling.

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt