Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Aandacht voor valpreventie tijdens de Beweegweek in Beesd

Woensdag 28 september

Van 3 tot met 9 september vond in Beesd de Beweegweek plaats. De Beweegweek is een samenwerkingsverband van de deelnemers aan ‘Beesd voor Elkaar’, waarin tientallen organisaties uit Beesd zijn verenigd. Vanuit zorgcentrum Lingehof (locatie SZR) was er dit jaar aandacht voor vallen onder ouderen.


Vallen komt vaak voor onder ouderen
De ernst van het probleem rond vallen bij ouderen blijkt uit het grote aantal ongevallen, ziekenhuisopnamen, spoedeisende hulp (SEH) en de hoge directe medische kosten. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Ze hebben tot gevolg dat mensen minder zelfstandig kunnen zijn en afhankelijk zijn van anderen. Daarom is het nodig dat hier aandacht voor wordt gevraagd.

Eén van de factoren die van grote invloed is op het voorkomen van vallen is bewegen. Chantal Langerak, ergotherapeut bij SZR, heeft tijdens de beweegweek een presentatie gegeven over valpreventie. De belangrijkste doelstellingen waren het herkennen van valrisico’s en het voorkomen van vallen.

Hoe kunt u de kans op vallen verkleinen?
• Door deel te nemen aan beweegprogramma’s gericht op mobiliteit, spierkracht en balans;
• Door het realiseren van aanpassingen in huis/woonomgeving;
• Door medicijnen beter op elkaar af te laten stemmen;
• Door het verbeteren van gezichtsvermogen en gehoor.

Deze onderwerpen zijn ook uitgebreid aan bod gekomen tijdens de presentatie en er was een leuke interactie met de aanwezigen. Er werd enthousiast meegedaan en de risicofactoren werden  herkend.

Wat kan de ergotherapeut van SZR voor u betekenen?
SZR heeft al vele jaren ervaring in het onderzoeken van valproblematiek. De ergotherapeuten werken vanuit het Behandelcentrum SZR samen met o.a. fysiotherapeuten en specialisten ouderengeneeskunde. Samen adviseren wij ouderen over de mogelijkheden om vallen te voorkomen.  Dit kunnen praktische aanpassingen zijn, maar wij bieden ook individuele behandelingen van mensen met valproblematiek.
Ook is er een valpoli waarin met name de valproblematiek wordt onderzocht door een specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut en ergotherapeut.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Zorg Adviespunt via T: 0800 – 0588 of E: zorgadviespunt@szr.nl

Ook kunt u onze webpagina bezoeken voor informatie over het Behandelcentrum en de valpoli of de brochure aanvragen/downloaden 

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt