Wij maken op deze website gebruik van cookies.

Deze melding verbergen

Beleefplekken voor bewoners met dementie

Dinsdag 14 januari

Een keukenhoek, een babyhoek, rommelmandjes, oude schilderijen. Het geeft de bewoners rust en herkenning. Op diverse locaties van SZR vind je beleefplekken. Zo ook op de Horst. Diana de Jong en Conny Dekker, EVV’ ers op de Horst (locatie Ravestein) vertellen erover.

 “Voor onze eindopdracht van de opleiding GVP (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie) moesten we een onderwerp kiezen. Tijdens de opleiding leerden we dat omgevingszorg voor mensen met dementie erg belangrijk is. Met omgevingszorg wordt bedoeld dat de omgeving van mensen met dementie wordt aangepast, zodat deze herkenbaar en voorspelbaar is. En daardoor minder stress veroorzaakt. We vonden dat dit op de Horst beter kon. Bewoners voelen zich veilig in de huiskamers, maar niet op de gangen. Die leken meer op ziekenhuisgangen. Bewoners lopen rond, gaan op zoek, maar vinden niets. Daardoor blijven ze zoeken en dat geeft onrust.

Het idee van de beleefplekken
Hier lag een echte uitdaging. Hoe kunnen wij zorgen dat onze bewoners zich veilig voelen op de gangen, dat ze niet blijven zoeken en dat ze meer rust vinden. Wij ontdekten de ‘beleefplekken’. Herkenbare plekken voor de bewoners.

Op zoek naar oude spullen
Eerst moesten we op zoek naar spullen van vroeger om de beleefplekken in te richten. Want die zijn voor onze bewoners herkenbaar. We struinden kringloopwinkels af en vroegen familie om hulp. We kregen zoveel leuke materialen: van oude koffers tot poppen en keukengerei. Het inrichten van de plekken was nog een hele klus. Gelukkig heeft een aantal bewoners meegeholpen met onder andere schilderijen ophangen en kralen rijgen.

En dan het resultaat!
Bewoners vinden het geweldig. Ze lopen nu door de gangen, gaan op zoek en vinden van alles. Dat geeft rust. Zo is er een bewoner die graag spullen in zijn zakken stopt. We hebben nu twee mandjes met allerlei spulletjes op de gang hangen. Genoeg om zijn zakken mee te vullen. De bewoner blij en medewerkers blij. Want deze bewoner pakt nu geen spullen meer van andere bewoners. De poppen zijn ook een succes. Soms puilen de rollators uit van de poppen. Niet alleen de bewoner, maar ook de familie is blij. Samen met hun familielid lopen ze door de gangen om herinneringen op te halen. Dit leidt tot mooie gesprekken. De belevingsplekken worden goed bezocht en het heeft echt effect. Er heerst meer rust op de afdeling.

Extra aandacht voor beweging

Dinsdag 14 januari

Bewegen is goed voor iedereen, zeker ook voor ouderen die in een zorginstelling van SZR wonen. Meer bewegen levert een betere gezondheid, meer zelfredzaamheid en een hogere kwaliteit van leven op. Lees meer

Bewegingsagoog bij SZR
Sinds kort heeft SZR een bewegingsagoog in dienst, Arnoud Edelman Bos. Hij gaat samen met medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers cliënten stimuleren meer te bewegen. Meer bewegen doen we met zijn allen. Arnoud: “Mijn doel is dat bewegen vanzelfsprekend is in de zorgverlening. Maar ook dat we kunnen zien dat de cliënten er plezier aan beleven, ze zich prettig voelen en de kwaliteit van hun leven verbetert.”

Bewegen is meer dan sport en spel
“Bewegen hoeft niet iets groots te zijn. Meer bewegen kan al in de dagelijkse handelingen. Denk aan het dekken van de tafel, het zelf voortbewegen van de rolstoel of zelf wassen en aankleden. Ook bieden we extra sport- en spelactiviteiten aan. Hiermee stimuleren we op een leuke en speelse manier het bewegen. We hebben bijvoorbeeld een fietslabyrint. Daarmee kunnen cliënten binnenshuis mooie fietstochten maken in hun favoriete omgeving. Heerlijk buiten fietsen kan ook met onze duofietsen en rolstoelfietsen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden voor plezierig en gezond bewegen.”


Wilt u meer informatie over bewegen bij SZR? Neem dan contact op met ons Behandelcentrum via 0344-671650.

Extra beweging bij SZR

Tijdschriftenpakketten voor bewoners Vrijthof

Vrijdag 13 december

Op 11 december ontvingen de bewoners van de woonzorgcentra Vrijthof, Walstede en Westerhof prachtige tijdschriftenpakketten voor de huiskamers. Vrijwilligers van de gezamenlijke kerken in Tiel overhandigden het eerste pakket aan de heer De Leeuw, bewoner van Vrijthof.  

Vanuit de kerstgedachte ‘zorgen voor de medemens’, schenken de kerken van Tiel en omstreken ieder jaar een attentie aan de bewoners van Vrijthof, Walstede en Westerhof. Dit jaar is dat een mooie doos met diverse tijdschriften. Van kerkbladen tot vrouwenbladen en voetbalbladen. Zo is er voor elk wat wils. Bewoners zijn blij met deze attentie, want het geeft herkenning en stof voor gesprek.

Met dank aan de gezamenlijke kerken van Tiel en omstreken.

Stel een vraag

Zorg Adviespunt

Bij het Zorg Adviespunt van SZR kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en behandeling.   Er werken deskundige cliëntadviseurs, die uit het brede pakket aan producten dat SZR biedt, een passend aanbod kunnen doen. Zij kunnen u snel van de juiste informatie, advies en ondersteuning voorzien en zonodig ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

Samen met u zoeken zij naar de beste oplossing. Zij geven advies op maat en brengen daarvoor, mocht dat nodig zijn, ook graag een bezoek bij u thuis.

Het is voor mij belangrijk dat cliënten de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen en dat cliënten tevreden terugkijken op de tijd dat ze zorg hebben ontvangen van SZR.

Saskia Beck Manager Zorg Adviespunt